Τήνος

Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. 

Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, καθώς και με την ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την επεξεργασία του μαρμάρου  ως μαρμαροτεχνίτες ή τοποθετητές καθώς και με το εμπόριο μαρμαροπλακών όπου εξάγουν το φημισμένο μάρμαρο της Τήνου και σε χώρες του εξωτερικού. Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

από το 2008

Εκτός από το μεγάλο μερίδιο θρησκευτικού τουρισμού η Τήνος συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες που επιλέγουν αυτό το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί για να κάνουν τις διακοπές τους. Υπέροχες παραλίες, γραφικά χωρία και μοναδικά αξιοθέατα σας περιμένουν μόλις φτάσετε στην Τήνο. Μετά από την επιβεβλημένη επίσκεψη στην Παναγία της Τήνου σειρά έχουν τα υπόλοιπα αξιοθέατα του νησιού. Επισκεφθείτε το Ιερό του Ποσειδώνα και το κάστρο στο Εξώμβουργο εκεί που βρισκόταν κάποτε η πρωτεύουσα του νησιού. Ανακαλύψτε τα αξιόλογα μουσεία του νησιού, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών και την Οικία Γιαννούλη Χαλεπά, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο κορυφαίος γλύπτης. 

Το μάρμαρο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του νησιού. Τηνιακό μάρμαρο σμιλεμένο με ιδιαίτερη τέχνη θα συναντήσετε σχεδόν παντού. Μαρμάρινες κρήνες, ανάγλυφα σε σπίτια και φυσικά πολλά έργα τέχνης όχι μόνο στα μουσεία αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τήνος χαρακτηρίζεται από πολλούς «υπαίθριο μουσείο». 

Περιπλανηθείτε στο εσωτερικό του νησιού και ανακαλύψτε χωριά με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και μαρμάρινα διακοσμητικά καθώς και πολλούς (μα πάρα πολλούς) εντυπωσιακούς περιστεριώνες. Ακολουθήστε τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν σε μαγευτικά τοπία και ζήστε μοναδικές εμπειρίες που μόνο ένα νησί σαν την Τήνο μπορεί να προσφέρει σε όσους το επιλέξουν για τις διακοπές τους.